piątek, 2 marca 2012

Bakłażanowy wachlarz

Pomysł na to danie pochodzi od mojej szalonej Joli :) - dzięki Joluś!



Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 100g salami
  • 200g mozzarelli
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • oliwa
Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w paski o grubości ok. 1cm (nie przecinając do końca), posolić i odstawić na 30min. by zmiękł.





Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na plasterki.

Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki.

Opłukać bakłażana, rozłożyć jak wachlarz. Układać między plastrami:
-salami
-mozzarellę
-pomidora
-czosnek




Skropić oliwą. Piec w piekarniku w temp. 180C przez 50min (lub 160C + termoobieg)




Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Oh, my goodness, I would love to taste this! Have a beautiful weekend!

    Kristin x

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę czego to ludzie nie wymyślą - jadalny wachlarz;)
    Niezwykle apetycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. absolutnie zachwycający sposób podania :)

    OdpowiedzUsuń