niedziela, 5 kwietnia 2015

Cudownie czekoladowy mazurek

Cudownie czekoladowy mazurek podbił serca członków mojej rodzinki - pyyyszny i piekielnie czekoladowy :D

Składniki:
Ciasto:

  • 200g czekolady deserowej (zawartość kakao min. 75%)
  • 50g masła
  • 7 jajek
  • 45g cukru
Masa:
  • 200g śmietanki 30%
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 200g czekolady deserowej (zawartość kakao min. 75%)
  • 20g masła
  • 25g spirytusu
Dodatkowo:
  • dżem z jeżyn lub z czarnej porzeczki
  • orzechy lub pistacje do dekoracji



Masło i czekoladę rozpuścić i nieco przestudzić.

Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.

Do piany dodać żółtka i stopniowo wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem - delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Równomiernie rozsmarować na dużej blaszce [40 x 35cm] wyłożonej pergaminem.

Piec w temperaturze 180C [termoobieg] przez  12 min.

Wystudzić i przekroić na 4 równe części.


Masa:

Śmietankę zagotować z miodem, dodać pokruszoną czekoladę - rozpuścić.

Dodać masło i spirytus - wymieszać do całkowitego połączenia składników.

Odstawić masę do czasu, gdy nieco stężeje - powinna mieć konsystencję niezbyt gęstego budyniu.


Pierwszą część ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, ułożyć na nim drugi placek, posmarować masą i przykryć trzecią częścią ciasta, na którą nałożyć kolejną warstwę masy [niewielką część masy zostawiamy do dekoracji] i przykryć ostatnim plackiem.

Wstawić do lodówki do stężenia.

Masę podgrzać, udekorować nią i orzechami wierzch mazurka.

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. *.* to ja czekam na przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada wysmienicie, i juz nie moge sie doczekac sie kiedy go wykonam:) p.Joanno czy Ty mieszkasz w wojewodztwie malopolskim?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie :) Nie, jestem z dolnośląskiego :)

      Usuń
  3. Wygląda bardziej jak tort :) Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladożercy się zażerali :) więc chyba był smaczny :)

      Usuń
  4. Naprawdę cudownie czekoladowy, poproszę w wersji z mleczną czekoladą ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można szaleć z różnymi typami czekolady (regulując ilość dodanego cukru :)) Następnym razem z rumem :D

      Usuń