niedziela, 5 kwietnia 2015

Ciasto jaglane z bakaliami

Smaczne, aromatyczne, z dużą ilością bakalii :)



Składniki:
spód:
  • 70g płatków owsianych
  • 70g margaryny
  • 30g cukru
  • 10g oliwy
  • 10g mleka
  • 90g mąki
masa:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 450g mleka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 65g cukru
  • 1 łyżeczk startej skórki z cytryny
  • bakalie [rodzynki, żurawina, morele]



Spód:

Płatki uprażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto - wykleić spód małej tortownicy i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 14 minut.



Masa:

Kaszę ugotować w mleku (15 minut), przestudzić i zmielić.

Dodać gęstą część mleka kokosowego i połowę wody (drugą połowę zostawić, by dodać do masy, gdyby była za gęsta) oraz pozostałe składniki - wymieszać.

Masa nie powinna być zbyt gęsta - gdyby była, dodać pozostałą część wody kokosowej. 
(+ mleko, jeśli nadal będzie zbyt gęste i zbite)

Wylać masę na podpieczony spód, upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-45 min.

Smacznego!


4 komentarze: