środa, 1 kwietnia 2015

Sos wieprzowy


Ostatnio miałam przyjemność przetestowania esencji do sosów - na pierwszy rzut poszła esencja do sosu pieczeniowego jasnego i muszę przyznać, że nadaje sosom idealną konsystencję i ciekawy smak. Warto spróbować,  dlatego wraz z Knorrem przygotowałam dla Was przedświąteczną niespodziankę - spośród osób, które zgłoszą pod tym wpisem chęć wypróbowania esencji wybiorę/ wylosuję kilka, do których trafią zestawy :)






Składniki:

  • 100g cebuli
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 marchewka
  • 500g gulaszu wieprzowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • esencja sosu pieczeniowego jasnego Knorr
  • 50g śmietanki 30%
  • szczypta mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)




Cebulę pokroić w cienkie piórka i zeszklić na rozgrzanym maśle dodając miód.

Dodać marchewkę pokrojoną w cienkie zapałki - chwilę razem podsmażyć.

Dodać mięso, pieprz, Vegetę, paprykę - podsmażyć.

Podlać wodą i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

Dodać esencję i śmietankę [jeżeli sos będzie za rzadki, zaprawić odrobiną mąki ziemniaczanej rozrobionej w zimnej wodzie]

Podawać z ziemniakami lub pyzami na parze.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    bardzo chętnie przetestuję esencje , nigdy dość eksperymentów i urozmaiceń w kuchni.
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,
      proszę przesłać adres do wysyłki na maila: magnolia0joaska@gmail.com [w środku jest zero]. Potwierdzę otrzymanie maila :)
      Pozdrawiam

      Usuń