środa, 10 grudnia 2014

Tort tiramisu

Smaczny, wilgotny tort tiramisu zadowoli nawet najbardziej wymagających


Składniki: (na duży tort - o średnicy 30cm)


Mój tort składa się z 3 warstw biszkopta
Gruby biszkopt::


  • 10 jajek
  • szczypta soli
  • 250g cukru
  • 250g maki pszennej
  • 100g maki ziemniaczanej
Masa:
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 1 kg serka mascarpone
  • 250g mocnej, zimnej kawy
  • 100g wódki
  • kakao


  • 200g śmietany 30%
  • cukier waniliowy
  • płatki migdałów
  • orzechy włoskie

Biszkopt:

Białka ubić z solą na sztywną pianę.

Żółtka ubić z cukrem (ok. 3 min). Dodać mąkę - dokładnie wymieszać. 

Do masy mączno - jajecznej dodać białka - wymieszać.

Podzielić na 3 części, każdą przelać do formy ( Ø 30cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 12 min. 

Pozostawić na kilka minut do ostudzenia.



Masa:

Jajka ubić z cukrem przez ok. 6min.

Dodawać mascarpone stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.


Tort:

Z zimnej kawy i wódki przygotować poncz. 

Biszkopty nasączyć ponczem. 

Ułożyć:

- biszkopt

1/3 masy

oprószyć kakao (przez sitko)

- biszkopt

1/3 masy

oprószyć kakao (przez sitko)

- biszkopt

1/3 masy (również boki)

oprószyć kakao (przez sitko)

Ozdobić bitą śmietaną, migdałami i orzechami. 

Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

3 komentarze: