sobota, 20 grudnia 2014

Pierożki z zasmażaną kapustą i grzybami

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, więc czas się zabrać za poważne kucharzenie - na pierwszy rzut lecą pierożki z zasmażaną kapustą i grzybami :)
Przygotowuję je wcześniej, obgotowuję we wrzątku z dodatkiem oleju, 'suszę' na ściereczce i mrożę.

W wigilię odgrzewam wrzucając na chwilkę na wrzątek lub na parze.


Składniki: [z podanych składników wychodzi ok. 130 pierożków z krążków o średnicy 5 - 5,5 cm]
ciasto:

  • 1 jajko
  • 510g mąki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 270g gorącej wody
farsz:
  • 350g kapusty kiszonej
  • 350g ugotowanych grzybów (ok. 90g suszonych)
  • 60g cebuli
  • masło
  • 2 łyżeczki pieprzu (lub mniej)
  • 1 łyżeczka Vegety




Kapustę opłukać, następnie ugotować (ok. 10 min) - jeżeli jest zbyt kwaśna, najpierw obgotować, wylać pierwszą wodę i dopiero ugotować. Posiekać [np. w malakserze]

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać, następnie ugotować (ok. 10 min). Posiekać [np. w malakserze]

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, poddusić na maśle, połączyć z kapustą z grzybami. 

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać kapustę z grzybami oraz przyprawy - zasmażać ok. 10min.(w razie potrzeby podlewając wodą)


Ciasto:

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość miękkie i sprężyste - jeśli jest zbyt twarde, dodać wody.

Podzielić na 4 części - 3 dokładnie zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychało, 1 rozwałkować na cienki placek. 

Wykroić małe krążki, na każdy nałożyć trochę farszu, dokładnie zlepić brzegi.


Obgotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez ok. 1-2 min. od momentu wypłynięcia. (lub 1 min. dłużej, jeśli będziemy od razu serwować)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz