sobota, 20 grudnia 2014

Paszteciki z suszonymi śliwkami, kapustą i grzybami

Paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi śliwkami, kapustą i grzybami :-)

Pycha!


Składniki: [25 szt]
  • ciasto krucho-drożdżowe [przepis znajdziecie tu - wystarczy 1/4 porcji podanej w przepisie]
  • 200g śliwek suszonych
  • 200g wody
  • 150g kiszonej kapusty
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka pieprzu


Przygotować ciasto według przepisu. Rozwałkować na cienki prostokąt. Pokroić na paski o szerokości ok.

Śliwki pokroić, przełożyć na patelnię ,podlać wodą i zasmażać do czasu wyparowania nadmiaru wody.

Kapustę ugotować (ok. 10 min) - jeżeli jest zbyt kwaśna, najpierw obgotować, wylać pierwszą wodę i dopiero ugotować. Posiekać [np. w malakserze].\

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać, następnie ugotować (ok. 10 min). Posiekać [np. w malakserze].

Kapustę, grzyby, powidła i pieprz dodać do śliwek - wymieszać i chwilkę razem podsmażyć.

Przełożyć farsz na ciasto układając wzdłuż dłuższego brzegu. (miejsce sklejenia powinno być pod spodem). Zawinąć i pokroić na kawałki o szerokości ok. 4-5 cm.

Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 190C do zarumienienia (ok. 18-20 min)

Podawać np. z barszczykiem.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Nie jadłam czegoś takiego, a to może być całkiem dobre :)))

    OdpowiedzUsuń