poniedziałek, 4 marca 2013

Zapiekany kalafior

Zapiekanka z kalafiora :-)

Składniki:
  • 1/2 kalafiora
  • 2 średnie cebule
  • oliwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50g schabu tradycyjnego (lub szynki)
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • 250g mleka
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 125g mozzarelli

Umytego kalafiora zblanszować we wrzątku. Pokroić. Ułożyć w foremkach żaroodpornych

Cebulę pokroić w ósemki, zeszklić na złoto na oliwie z dodatkiem cukru. Wyłożyć na kalafior.

Schab pokroić w cienkie paseczki - ułożyć na cebulce.

Z masła, mąki, mleka i przypraw przygotować sos beszamelowy. Pod koniec gotowania sosu, dodać rozkruszoną mozzarellę - roztopić. Zalać sosem - zapiec w temperaturze 190C (30 min).

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Pycha :] Uwielbiam kalafior, a sos a'la beszamel i ciągnący się ser - chyba jeszcze bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł, nic dodać nic ująć tylko zajadać ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz, oj kusisz tymi kulinarnymi specjałami :-) Zjadłoby się!

    OdpowiedzUsuń