czwartek, 14 marca 2013

Zapiekanka z sosem szpinakowym


Składniki:

  • makaron – u mnie połamane spaghetti
  • 500g polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżeczka Vegetty
  • 1,5-2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • oliwa
  • 250g szpinaku mrożonego
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 5g oliwy
  • 125g mozzarelli
  • 200g śmietanki 30%
  • Vegetta, pieprz do smaku




Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.

Polędwiczki wymieszać z Vegettą, papryką, pieprzem i oliwą – usmażyć na złoto na patelni.

Cebulę i czosnek posiekać – poddusić na oliwie. Dodać szpinak, rozdrobnioną mozzarellę – gotować na wolnym ogniu ok. 10min. Dodać przyprawy i śmietankę - gotować na wolnym ogniu ok. 5min. Zmiksować.

Do naczyń żaroodpornych włożyć makaron (na wysokość ok. 1-1,5cm. Na makaronie ułożyć polędwiczki:




 Zalać sosem szpinakowym.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz