poniedziałek, 25 marca 2013

Naleśnikowa 'tarta'

Dziś na obiad przekładaniec naleśnikowy :-)


Składniki:
  • 3 naleśniki
  • 500g odtłuszczonej łopatki lub szynki
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • OPCJONALNIE: ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 cebulki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70g startego żółtego sera
  • 20g  masła
  • 30g mąki
  • 250g mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu


Z masła, mąki, mleka, soli i pieprzu przygotować sos beszamelowy.

W nasmarowanym naczyniu do tarty ułożyć 1 naleśnik.

Mięso zmielić z przyprawami - jeśli było mrożone, można  chwilkę podsmażyć, by odparować wodę.
Wyłożyć na naleśnik, posypać serem, polać odrobiną sosu beszamelowego.

Przykryć kolejnym naleśnikiem.

Cebulkę i marchewkę pokroić w cienkie krążki.

Zeszklić cebulkę na oliwie z dodatkiem cukru. Dodać marchewkę - chwilę podsmażyć. Wyłożyć na drugi naleśnik:



 przykryć trzecim i zalać pozostałym sosem.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C przez 60min.

Smacznego!




2 komentarze: