niedziela, 3 marca 2013

Szarlotki czekoladowe

Mini szarlotki o czekoladowym smaku 

Składniki:
ciasto:
  • 20g kakao
  • 140g maki
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 30g cukru
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • łyżka gęstej śmietany
nadzienie:
  • 600g jabłek
  • 15g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamony
  • szczypta kardamonu
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady

Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 rozwałkować i wyciąć kółka, włożyć do papilotek i nakłuć widelcem. 

Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć np. kwiatki, którymi przykryjemy nadzienie. Całość włożyć na 30 min. do lodówki.


Nadzienie

Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w grube plasterki. Usmażyć na maśle na niewielkim ogniu  z przyprawami od czasu do czasu mieszając.

Ostudzić, dodać czekoladę - wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 180C - podpiec ciasto w papilotkach przez 15min.

Nałożyć nadzienie, przykryć wyciętymi kwiatkami, posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec przez ok. 35min.

Można podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!


2 komentarze: