niedziela, 24 lutego 2013

Potrawka z królika

Składniki:
  • pół królika
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • śmietanka

Kurczaka zalać niewielką ilością wody, dodać kostkę rosołową - ugotować w szybkowarze (20min. od puszczenia pary)

Cebulę pokroić w cienkie krążki, marchewkę w cienkie słupki - do woka wrzucić cebulę na rozgrzaną oliwę z dodatkiem cukru - zarumienić, dodać marchewkę, pietruszkę i przyprawy.

Dodać obranego królika oraz wywar, w którym się gotował - gotować przez ok. 10min.

Zaprawić śmietanką.

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię mięsko królika, fajny przepis, ja robiłąm niedawno w sosie musztardowym(kuchnia lidla), był pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo w sosie musztardowym musiał być równie pyszny :)

      Usuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam królika. Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń