Delikatny i puszysty o intensywnie owocowym smaku
Składniki:
- 150g herbatników
- 150g roztopionego masła
- 50g cukru pudru
- 500g truskawek (lub czarnej porzeczki - uzyskamy jeszcze bardziej aromatyczne ciasto!)
- 250g sera ricotta (lub śmietany 30% - będzie bardziej puszysty)
- 400g śmietany 30%
- 2 opakowania cukru waniliowego
- żelatyna (ok. 12 łyżeczek)
- 600g śmietany 30%
- 2 opakowania cukru waniliowego
Herbatniki skruszyć, dodać masło wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy.
Truskawki zmiksować z cukrem pudrem - torcik robiony z truskawek mrożonych, więc zmiksowałam je na gładką masę; jeśli używam świeżych owoców, tylko je rozdrabniam, a czarną porzeczkę pozostawiam w całości.
Ubić 400g śmietany z dodatkiem 2 opakowań cukru waniliowego.
Delikatnie wymieszać z owocami.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej uważając, by nie zagotować.
Wystudzić mieszając.
Następnie zimną(!), ale nie stężoną żelatynę dodać do masy śmietanowo- owocowej.
/jeśli żelatyna nie będzie dobrze wystudzona porobią się w masie 'niesympatyczne gluty' :/
Wyłożyć masę, wygładzić wierzch, wstawić do lodówki (z reguły wystarczą 3h)
Ubić pozostałą śmietanę z 2 cukrami waniliowymi, wyłożyć na stężoną masę owocową.
Smacznego!
Potwierdzam : Delikatny i puszysty o intensywnie owocowym smaku. Pyyyyycha!!!
OdpowiedzUsuń:DD
Usuń