niedziela, 10 lutego 2013

Torcik śmietankowo - truskawkowy

Delikatny i puszysty o intensywnie owocowym smaku




Składniki:
  • 150g herbatników
  • 150g roztopionego masła
  • 50g cukru pudru
  • 500g truskawek (lub czarnej porzeczki - uzyskamy jeszcze bardziej aromatyczne ciasto!)
  • 250g sera ricotta (lub śmietany 30% - będzie bardziej puszysty)
  • 400g śmietany 30%
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • żelatyna (ok. 12 łyżeczek)
  • 600g śmietany 30%
  • 2 opakowania cukru waniliowego


Herbatniki skruszyć, dodać masło wymieszać.

Wyłożyć do tortownicy.

Truskawki zmiksować z cukrem pudrem - torcik robiony z truskawek mrożonych, więc zmiksowałam je na gładką masę; jeśli używam świeżych owoców, tylko je rozdrabniam, a czarną porzeczkę pozostawiam w całości.

Ubić 400g śmietany z dodatkiem 2 opakowań cukru waniliowego.

Delikatnie wymieszać z owocami.

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej uważając, by nie zagotować.

Wystudzić mieszając.

Następnie zimną(!), ale nie stężoną żelatynę dodać do masy śmietanowo- owocowej.
/jeśli żelatyna nie będzie dobrze wystudzona porobią się w masie 'niesympatyczne gluty' :/

Wyłożyć masę, wygładzić wierzch, wstawić do lodówki (z reguły wystarczą 3h)

Ubić pozostałą śmietanę z 2 cukrami waniliowymi, wyłożyć na stężoną masę owocową.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Potwierdzam : Delikatny i puszysty o intensywnie owocowym smaku. Pyyyyycha!!!

    OdpowiedzUsuń