Nie ma nic lepszego na śniadanko od świeżutkich, gorących bułeczek
Składniki:
- 280g mleka
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150g orkiszu
- 20g siemienia lnianego
- 40g płatków owsianych
- 290g mąki
- 20g oliwy
- 1 pełna łyżeczka soli
Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.
Zmielić orkisz i siemie lniane, dodać pozostałe składniki i zaczyn - wyrobić gładkie ciasto.
Podzielić na 7 części, z każdej uformować bułkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić wgłębienie nożem, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 23min.
Smacznego!
Przepis wydaje się prosty (a takie właśnie lubię). Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Są proste do zrobienia i naprawdę dobre! Polecam i pozdrawiam :)
Usuń