niedziela, 24 lutego 2013

Bułki pełnoziarniste z płatkami owsianymi

Nie ma nic lepszego na śniadanko od świeżutkich, gorących bułeczek

Składniki:
  • 280g mleka
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150g orkiszu
  • 20g siemienia lnianego
  • 40g płatków owsianych
  • 290g mąki
  • 20g oliwy
  • 1 pełna łyżeczka soli

Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.

Zmielić orkisz  i  siemie lniane, dodać pozostałe składniki  i zaczyn - wyrobić gładkie ciasto.

Podzielić na 7 części, z każdej uformować bułkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić wgłębienie nożem,  przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 23min.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepis wydaje się prosty (a takie właśnie lubię). Koniecznie muszę wypróbować :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są proste do zrobienia i naprawdę dobre! Polecam i pozdrawiam :)

      Usuń