- 200g mąki
- 100g cukru
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 50g kakao (niesłodzone)
- 120g wody
- 120g mleka skondensowanego
- 70g oleju
- 2 łyżeczki aromatu rumowego lub rumu
masa:
- 200g mascarpone
- 5g mąki
- 1 żółtko
Wymieszać wszystkie składniki na gładką masę i wlać do formy do muffinek (ok. 1/3 wysokości)
Mascarpone wymieszać z mąką i żółtkiem - nałożyć kopiatą łyżeczkę do każdej foremki i uzupełnić ciemnym ciastem (nie nalewać do pełna)
[można masę mascarpone zmrozić przed włożeniem do muffinek - środek będzie delikatniejszy]
Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez ok. 25min. (sprawdzić patyczkiem)
Smacznego!
to dopiero muffin,,,czekam na przepis :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa ile muffinek jest to przepis?
OdpowiedzUsuńNa 12 dużych muffinek :)
Usuń