Składniki:
- pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, 1/4 pora, kawałek młodej kapusty)
- 2 ziemniaki
- 1l bulionu
- pieprz
- pęczek szczawiu
- masło
- 100g słodkiej śmietanki
- łyżka mąki
- jajka ugotowane na twardo
Włoszczyznę i ziemniaki pokroić (marchewka w drobne słupki, ziemniaki w kostkę).
Zalać bulionem i gotować ok. 25 min. w temperaturze 90C.
Szczaw pokroić (bez ogonków) i chwilkę podsmażyć na maśle - połowę zblendować z mąką i śmietaną - zaprawić zupę, drugą połowę dodać do zupy - zagotować.
[jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję zupy, bez pływających liści szczawiu, można zblendować cały szczaw]
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz