środa, 4 czerwca 2014

Zupa szczawiowa


Składniki:

  • pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, 1/4 pora, kawałek młodej kapusty)
  • 2 ziemniaki
  • 1l bulionu
  • pieprz
  • pęczek szczawiu
  • masło
  • 100g słodkiej śmietanki
  • łyżka mąki
  • jajka ugotowane na twardo


Włoszczyznę i ziemniaki pokroić (marchewka w drobne słupki, ziemniaki w kostkę).

Zalać bulionem i gotować ok. 25 min. w temperaturze 90C.

Szczaw pokroić (bez ogonków) i chwilkę podsmażyć na maśle - połowę zblendować z mąką i  śmietaną - zaprawić zupę,  drugą połowę dodać do zupy - zagotować.
[jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję zupy, bez pływających liści szczawiu, można  zblendować cały szczaw]

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz