Młodą kapustkę uwielbiają w moim domu wszyscy! Jest doskonałym dodatkiem do letniego obiadu :)
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 kostka rosołowa
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
- Vegeta
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu balsamico
- 50g śmietanki 30%
- 1/2 pęczka świeżego kopereku
Kapustę poszatkować, dodać kostkę, liść laurowy, ziele i pieprz - podlać odrobiną wody, gotować
[w szybkowarze wystarczy minutka od puszczenia pary; w normalnym garnku trzeba wydłużyć czas do momentu, gdy kapusta będzie miękka]
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać łyżeczkę cukru - zarumienić i dodać do kapusty.
Dodać ocet balsamico, doprawić Vegetą (ok. 1 łyżeczka), zaprawić śmietanką i zagotować.
Dodać świeży, posiekany koperek.
Podawać na ciepło.
[do kapusty można również dodać podsmażoną kiełbasę pokrojoną w kostkę]
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz