środa, 4 czerwca 2014

Muffinki czekoladowe z mascarpone

Składniki:

  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 50g kakao (niesłodzone)
  • 120g wody
  • 120g mleka skondensowanego
  • 70g oleju
  • 2 łyżeczki aromatu rumowego lub rumu
masa:
  • 200g mascarpone
  • 5g mąki
  • 1 żółtko



Wymieszać wszystkie składniki na gładką masę i wlać do formy do muffinek (ok. 1/3 wysokości)

Mascarpone wymieszać z mąką i żółtkiem - nałożyć kopiatą łyżeczkę do każdej foremki i uzupełnić ciemnym ciastem (nie nalewać do pełna)

[można masę mascarpone zmrozić przed włożeniem do muffinek - środek będzie delikatniejszy]

Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez ok. 25min. (sprawdzić patyczkiem)

Smacznego!

4 komentarze: