wtorek, 10 grudnia 2013

Spaghetti z soczystymi pulpecikami

Dziś na obiadek spaghetti z pulpecikami i pysznym sosikiem 

Składniki:

pulpety:
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 100g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • ok. 1 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • olej do smażenia
  • 50g startego żółtego sera
sos:
  • 2 średnie cebule
  • 1,5 ząbka czosnku
  • 4 pomidory
  • sól
  • biały pieprz
  • 50g śmietanki 30%
spaghetti:
  • 250g makaronu spaghetti
  • oliwa
  • 50g  parmezanu
  • kilka listków bazylii


Pulpety:

Pomidory pokroić, bazylię posiekać - wymieszać z mięsem.

Dodać jajko, sól, pieprz - uformować małe pupleciki (można posmarować ręce oliwą, by mięso nie przywierało do rąk)

Podsmażyć na rozgrzanym oleju (rzepakowym)

Sos:

Cebulę pokroić w cienkie talarki, czosnek wycisnąć - zarumienić na oliwie.

Dodać pomidory pokrojone w drobną kostkę - smażyć ok. 10 min.
(jeśli sos będzie za gęsty, podlać odrobiną wody).

Dodać śmietankę - wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem, następnie dodać do sosu pulpeciki - poddusić razem.


Makaron:

Spaghetti ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.

Po odcedzeniu przełożyć z powrotem do garnka, w którym gotował się makaron, dodać odrobinę oliwy i starty parmezan - wymieszać.

Makaron podawać z sosem i pulpecikami, posypany świeżą bazylią.

Smacznego!

1 komentarz: