poniedziałek, 9 grudnia 2013

Kurczak z sezamem, pieczonymi ziemniaczkami i sosem szpinakowym

Lubicie kurczaka? 

Szukacie sposobu na jego urozmaicenie?

Polecam ten przepis: kurczak z sezamem, 
ostrymi, pieczonymi ziemniaczkami i 
sosem szpinakowym.



Składniki:
kurczak:

  • 4 podudzia kurczaka
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g oleju
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 20g sezamu
ziemniaki:
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 20g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 500g ziemniaków
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • sól
  • biały pieprz
sos:
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g oliwy z oliwek
  • 50g suszonych pomidorów
  • 300g śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1//2 opakowania mrożonego szpinaku
  • sól
  • biały pieprz


Z oleju, soli, pieprzu i czosnku przygotować marynatę - nasmarować kurczaka, odstawić na ok. 30min. do lodówki. 

Oprószyć tymiankiem - usmażyć na rozgrzanym oleju.


Ziemniaczki:

Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać - zarumienić na oleju.

Dodać paprykę, chilli i gałkę oraz ziemniaki pokrojone w małą kostkę - wymieszać i mocno podsmażyć ziemniaki.

Pod koniec smażenia doprawić solą i białym pieprzem, dodać skórkę z cytryny.

Ziemniaki i kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego - upiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 30min.

Sezam uprażyć na suchej patelni, uważając, by się nie przypalił.

Sos:

Cebulę pokrojoną w piórka i czosnek drobno posiekany zarumienić na oliwie. 

Dodać pokrojone pomidory i śmietankę - gotować na małym ogniu (ok. 5 min), aż zacznie gęstnieć.

Dodać rozmrożony szpinak - chwilę podgotować, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.


Wyłożyć sos na talerz, na sosie ułożyć kurczaka i ziemniaczki - posypać uprażonym sezamem.

Smacznego!



1 komentarz: