wtorek, 24 grudnia 2013

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Przepis na piernik dla spóźnialskich - nie musi dojrzewać, więc nie trzeba pamiętać, by go zrobić kilka dni wcześniej ;-)


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 150 g masła lub Kasi
  • 200 ml śmietany (30%)
  • 250 g miodu 
  • 5 jajek 
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • łyżeczek przyprawy do pierników
  • garść żurawiny
  • garść rodzynek
  • kilka śliwek suszonych
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych
Polewa:
  • 50g masła
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka

Masło utrzeć z miodem na puszystą masę.

Dodać żółtka i śmietanę nadal ucierając. 

Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, przyprawami i kakao -  dodać do utartej masy z żółtek i dokładnie wymieszać. 


Dodać żurawinę, rodzynki i posiekane śliwki - wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z wcześniej przygotowaną masą.

Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 70min. 

(sprawdzić, czy piernik się upiekł wbijając patyczek - jeśli się nie klei, można ciasto wyciągnąć z pieca)

Wystudzić, następnie przekroić wzdłuż na 4 części - posmarować powidłami, odstawić do zastygnięcia (najlepiej w keksówce, by piernik się 'nie rozjechał', gdyż jest bardzo wysoki)

Polewa:

Wszystkie składniki połączyć w rondelku, mieszając podgrzewać do czasu, gdy się rozpuszczą i połączą. Gorącą polewą polać piernik, wygładzając np. nożem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz