niedziela, 1 grudnia 2013

Karpatka

W niedzielne popołudnie zapraszam na rozpływającą się ustach karpatkę :)

Składniki: [forma 22 x 30cm]

ciasto:
  • 240g wody
  • 150g margaryny
  • 130g mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
budyń:
  • 90g maki ziemniaczanej
  • 90g mąki pszennej
  • 730g mleka
  • 110g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 250g masła

Ciasto:

Wodę zagotować z margaryną, następnie dodać mąkę - dokładnie wymieszać np. mikserem na gładką masę i ponownie zagotować (aż ciasto zacznie odchodzić od garnka - ok. 3min) stale mieszając.

Masę ostudzić, następnie dodać sól, proszek i jajka - dokładnie wymieszać.

Połowę masy rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 min.

Drugą połowę ciasta upiec jak wyżej.

Budyń:

Wymieszać wszystkie składniki (oprócz masła), by nie było grudek - gotować stale mieszając, aż zgęstnieje (ok. 6 min). Odstawić budyń do ostygnięcia.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.

Gotową masę rozsmarować na jednym spodzie, przykryć drugim i wstawić do lodówki, by masa stężała.

Smacznego!

4 komentarze: