wtorek, 26 listopada 2013

Muszle Jumbo ze szpinakiem i fetą

Fantastyczne conchiglioni, czyli muszle jumbo z nadzieniem ze szpinaku i fety - doskonałe na obiad, jak również na imprezkę :)

[wkrótce druga wariacja :P]

Składniki: [16 szt]
  • 16 muszli makaronowych (conchiglioni/ jumbo shells]
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 270g sera feta [18% tłuszczu]
  • pieprz
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • starty żółty ser
sos beszamelowy:
  • 20g masła
  • 20g mąki
  • 250g mleka
  • szczypta pieprzu

Makaron ugotować al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie 13min)

Odcedzić i przelać zimną wodą.

Cebulkę drobno posiekać i zarumienić na maśle, dodać sprasowany czosnek i szpinak - odparować nadmiar wody (gotować do czasu, gdy będzie miał średnio gęstą konsystencję)

Dodać pieprz, śmietanę i fetę - wymieszać i gotować, aż feta połączy się ze szpinakiem.

Nałożyć farsz do każdej muszli, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Sos:

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. 

Gotować ok. 6 min. stale mieszając, aż sos zgęstnieje.

Polać sosem muszle, posypać serem:


Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 min.


Smacznego!

2 komentarze: