środa, 27 listopada 2013

Muszle z mięsem

Przepyszne muszle w rozmiarze XXL, czyli włoskie conchiglioni z mięsnym nadzieniem 
 - doskonałe na obiad, jak również na imprezkę :)




Składniki: [16 szt]
  • 16 muszli makaronowych (conchiglioni/ jumbo shells]
  • 300g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 200g pomidorów z puszki
  • 1 - 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • starty żółty ser
sos beszamelowy:
  • 20g masła
  • 20g mąki
  • 250g mleka
  • szczypta pieprzu

Makaron ugotować al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie 13min)

Odcedzić i przelać zimną wodą.

Cebulę drobno posiekać i zarumienić na maśle, dodać mięso, marchewkę, pomidory (wraz z sosem) i przyprawy - dusić przez ok. 15 min.

Nałożyć farsz do każdej muszli, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Sos:

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. 

Gotować ok. 6 min. stale mieszając, aż sos zgęstnieje.

Polać sosem muszle, posypać serem:


Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 min.


Smacznego!

6 komentarzy: