czwartek, 21 listopada 2013

Kurczak zapiekany w puree z kalafiora


Przepyszna zapiekanka z puree z kalafiora - polecam!


Składniki:
  • 300g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki słodiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • kalafior (ok. 800g)
  • 60g mleka
  • 150g śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • żółty ser

Piersi pokroić w kosteczkę, doprawić Vegetą, pieprzem i papryką - podsmażyć na oleju, pod koniec dodać rozdrobniony czosnek.

Cebulkę pokroić w talarki, zarumienić na oleju z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Wymieszać z mięsem.

Kalafior ugotować w osolonym wrzątku (al dente). Po odcedzeniu zmiksować na gładką masę dodając mleko, śmietankę i pieprz (ewentualnie dosolić do smaku). Puree wymieszać z kurczakiem.

Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec w temperaturze 190C (ok. 35min)

Smacznego!





2 komentarze: