środa, 17 kwietnia 2013

Torcik jagodowy

Lekkie i puszyste ciasto pomarańczowe tak nam posmakowało, że postanowiliśmy wypróbować w innych odsłonach - dziś prezentuję jagodową wariację:


Dla nas bomba! Ale mam w zanadrzu jeszcze lepszy smak - wkrótce się z Wami podzielę :P
Składniki:
biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 75g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 75g mąki
krem jagodowy:
  • 500g jagód (miałam mrożone, ale lepsze będą świeże)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • zimna woda
  • 2 żółtka
  • 120g cukru
  • 250g mascarpone
  • 500g śmietanki 30%


Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. 

Delikatnie mieszając dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia.

Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem i upiec w piekarniku nagrzanym do 175C [18-20 min].

Po upieczeniu przestudzić biszkopt, następnie wydrążyć pozostawiając ok 1-1,5cm brzeg.

Krem:

Jagody trochę zmiksować  i podgrzać do ok. 80C.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie - gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do jagód i odstawić do ostudzenia. 

Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem (ubijam w temp. 50C). Do masy dodać przestudzone jagody - wymieszać i odstawić do lodówki.

Gdy masa jajeczno-jagodowa zacznie tężeć, dodać mascarpone i ubitą śmietankę 30% - delikatnie wymieszać rózgą.

Przełożyć krem na biszkopt - wstawić do lodówki do zastygnięcia.


Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Ciacho musi smakować przepysznie. Uwielbiam jagody!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko zniknęło, więc to najlepsza rekomendacja :)

      Usuń
  2. Cudne ciasto,uwielbiam jagody,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie!:D A czy nie farbuje buzi na fioletowo?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm...nie zauważyłam, by farbował, ale może nie zwróciłam na to uwagi po doznaniach smakowych :-)

      Usuń