środa, 10 kwietnia 2013

Zupa paprykowa z grillowanych warzyw

Aromatyczna i smakowita zupka z żółtej papryki


Składniki:
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 1 łyżeczka Vegetty
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • bulion
  • 100g śmietany



Paprykę pozbawić gniazda nasiennego – pokroić w grubą kostkę.

Cebulę pokroić w półtalarki, marchewkę i ziemniaka w cienkie słupki.

Z oliwy i przyrpraw zrobić 'marynatę' w naczyniu żaroodpornym – dodać warzywa, wymieszać.

Grillować warzywa w piekarniku przez ok. 15 min. [poz. 2]



Warzywa przełożyć do garnka, dodać bulion – gotować 15min. w temp. 90C.

Zaprawiić śmietaną, gotować 5min. w temp. 90C.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Rozgrzewająca, w sam raz na te chłodne wiosenne dni.

    OdpowiedzUsuń