niedziela, 7 kwietnia 2013

Ciasto pomarańczowe

Dziś na deser ciasto o wspaniałym smaku pomarańczy - lekkie, puszyste, mięciutkie...


Składniki:
biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 75g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 75g mąki
krem pomarańczowy:
  • 2 słodkie pomarańcze
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • zimna woda
  • 2 żółtka
  • 120g cukru
  • 250g mascarpone
  • 500g śmietanki 30%


Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. 

Delikatnie mieszając dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia.

Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem i upiec w piekarniku nagrzanym do 175C [18-20 min].

Po upieczeniu przestudzić biszkopt, następnie wydrążyć pozostawiając ok 1-1,5cm brzeg (kruszynki można zostawić do posypania ciasta - ja tym razem zrezygnowałam z posypywania)

Krem:

Pomarańcze sparzyć i z 1,5 zetrzeć skórkę. Obrać i zmiksować miąższ wraz ze skórką. Podgrzać sok do ok. 80C.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie - gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do soku pomarańczowego i odstawić do ostudzenia. 

Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem (ubijam w temp. 50C). Do masy dodać przestudzony sok - wymieszać i odstawić do lodówki.

Gdy masa jajeczno-pomarańczowa zacznie tężeć, dodać mascarpone i ubitą śmietankę 30% - delikatnie wymieszać rózgą.

Przełożyć krem na biszkopt - wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Przed podaniem udekorować pomarańczami.

Smacznego! 

18 komentarzy:

  1. wow! prezentuje się znakomicie :) baaardzo słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Słońca brak za oknem, więc choć niech na talerzyku zagości :D

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne ciasto:) Lubimy pomarańczowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda lekko niczym piórko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszota,muszę zrobić koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, mam nadzieję, że i Tobie posmakuje :)

      Usuń
  5. bardzo mi się tu podoba. aż dodaję do obserwowanych
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy biszkopt zostawiamy również na dnie, czy tylko brzeg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostawiamy również na dnie cieniutką warstwę.

      Usuń
  7. Obłędnie wygląda, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w lodówce została resztka. Pycha. Lekkie (zapomnijmy o mascarpone i ubitej smietanie), letnie i meega pomarańczowe. Dodaję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało, a mascarpone i bitą śmietanę można przemilczeć :))

      Usuń