niedziela, 17 lutego 2013

Tortillas z kurczakiem i pieczarkami

Propozycja na dziś: pyszne, pełnoziarniste tortillas z kurczakiem i pieczarkami


Składniki:
Tortillas: (8 sztuk)
  • 250g pszenicy
  • 50g smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • 125g gorącej wody
Nadzienie:
  • 500g polędwiczek z kurczaka
  • 400g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1,5 łyżeczki (lub więcej) ostrej papryki w proszku
  • oliwa
  • 150g startego żółtego sera

Tortillas

Zmieliś pszenicę, posiekać ze smalcem i solą - połączyć np. w malakserze. Dodać gorącą wodę - wyrobić gładkie ciasto.

Przełożyć do miseczki, przykryć i odstawic na min. 15min.


Nadzienie

Cebulę pokroić w grubą kostkę - zarumienić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

Przełożyć do miski.

Pieczarki pokroić na plasterki - poddusić na patelni aż do odparowania wody.

Dodać do cebulki.

Polędwiczki pokroić w grubą kostkę. Oliwę wymieszać z przyprawami - dodać polędwiczki i dokładnie wymieszać.

Usmażyć na patelni na złoty kolor, dodać do cebulki i pieczarek; dodać starty ser - wymieszać.

Tortillas

Ciasto podzielić na 8 części, uformować kulki - rozwałkować na cieniutkie placuszki podsypując odrobiną mąki.

Usmażyć z obu stron na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką (jeśli będą się tworzyły pęcherzyki powietrza, wygładzić łyżką cedzakową)

Po usmażeniu każdego placka włożyć do piekarnika nagrzanego do 50C, by nie stwardniały.

Nałożyć ok. 3 łyżek farszu na każdy placuszek, chwilkę podsmażyć na patelni (by ser się roztopił).

Podawać z sosem majonezowo-jogurtowym, ketchupem lub dipem.

Smacznego!




3 komentarze: