poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Zupa krem groszkowo-fasolkowa z grzankami bazyliowymi

Pyszna i pozywa zupa-krem z zielonego groszku i fasolki szparagowej z chrupiącymi grzankami z bazylią

Składniki:
  • 70g młodej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g oliwy
  • 70g mrożonego groszku
  • 130g zielonej fasolki szparagowej
  • 20g koperku
  • 1000g wody
  • 1 kostka bulionowa
  • 1,5 - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 100g śmietany

Cebulę i czosnek posiekać - poddusić na oliwie.

Dodać pozostałe składniki (oprócz śmietany).

Gotować 15min. w temperaturze 90C.

Dodać śmietanę, zmiksować i zagotować.

Podawać z grzankami:

4 kromki chleba tostowego pokroić na kosteczkę (ok1,5cm)

Oliwę zmieszać z suszoną bazylią - posmarować grzanki.

Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem - zarumienić w piekarniku [200C termoobieg, ok. 15min.]

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Mmmm... ta zupka musi być przepyszna! Przepis zapisuję, ugotuję przy najbliższej okazji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń