Pyszna i pozywa zupa-krem z zielonego groszku i fasolki szparagowej z chrupiącymi grzankami z bazylią
Składniki:
- 70g młodej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 10g oliwy
- 70g mrożonego groszku
- 130g zielonej fasolki szparagowej
- 20g koperku
- 1000g wody
- 1 kostka bulionowa
- 1,5 - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 100g śmietany
Cebulę i czosnek posiekać - poddusić na oliwie.
Dodać pozostałe składniki (oprócz śmietany).
Gotować 15min. w temperaturze 90C.
Dodać śmietanę, zmiksować i zagotować.
Podawać z grzankami:
4 kromki chleba tostowego pokroić na kosteczkę (ok1,5cm)
Oliwę zmieszać z suszoną bazylią - posmarować grzanki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem - zarumienić w piekarniku [200C termoobieg, ok. 15min.]
Smacznego!
Mmmm... ta zupka musi być przepyszna! Przepis zapisuję, ugotuję przy najbliższej okazji. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAromatyczna, pełna smaku gorąco polecam :)
Usuńto coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń