wtorek, 7 sierpnia 2012

Chleb z orkiszem

Składniki:

  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100g mleka
  • 150g wody
  • 400g mąki
  • 100g orkiszu
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g oliwy

Z drożdży, mleka, wody i cukru zrobić zaczyn.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.

Uformować chleb, ułożyć na blaszce.

Zrobić 3 ukośne nacięcia, oprószyć mąką.

Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25-30min. 
[chleb opukany od spodu powinien wydawać charakterystyczny, głuchy odgłos]

(na dno piekarnika wstawić blaszkę z wodą)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz