niedziela, 27 września 2015

Portugalskie babeczki z gruszką



Składniki:
  • 200g śmietanki 30%
  • 300g mleka
  • 100g cukru
  • 50g mąki
  • 5 żółtek
  • 1 duża gruszka
  • ciasto francuskie [przepis znajdziesz tu]




Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2mm, wyciąć z niego prostokąty, wyłożyć foremki (12 dużych foremek do mufinek), do każdego dodać kawałek gruszki. 


Wymieszać mleko, śmietanę, cukier, mąkę i żółtka - ugotować budyń ciągle mieszając [18min]

Nagrzać piekarnik do 200C.

Wlać budyń do foremek, nie wypełniając po brzegi. 

Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 20min. aż krem się zetnie, a babeczki zarumienią z wierzchu [grzanie góra - dół] + 5 min. [grzanie: dół]



Smacznego!

4 komentarze: