poniedziałek, 23 marca 2015

Zapiekanka z kaszą jaglaną i kurczakiem






Składniki:

  • 200g kaszy jaglanej
  • 400g filetów z udek kurczaka
  • 50g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 marchewka
  • 100g suszonych pomidorów
  • 120g koziego sera
sos beszamelowy:
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • 300g mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pieprzu


Podgotować kaszę jaglaną w osolonym wrzątku przez 5 min. - odcedzić i ułożyć w naczyniach żaroodpornych.

Cebulę, czosnek i mięso zmielić, dodać przyprawy, startą marchewkę i pokrojone pomidory - wymieszać i ułożyć na kaszy jaglanej.


Sos:

Z wyżej podanych składników przygotować sos beszamelowy - sposób przygotowania tu.

Polać mięso sosem, posypać startym serem i zapiec w piekarniku przez 35-40 min.

Przed podaniem posypać świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Wielbiciele kaszy jaglanej powinni być zadowoleni :)

      Usuń
  2. Pani Joasiu, wykorzystałam przepis na dzisiejszy obiad i jestem bardzo bardzo zadowolona! Od kilku dobrych miesięcy jestem wielką fanką kaszy jaglanej, jednocześnie do tej pory robiłam z nią głównie "jednogarnkowe", studenckie dania. Zapiekanka sprawdza się super w wersji bardziej "wykwintnej" =)

    Z przepisem rozminęłam się w dwóch rzeczach - gotowałam kaszę trochę ponad 10 minut, plus nie miałam możliwości zmielenia mięsa - pokroiłam w b. drobną kostkę. Wyszły 4 solidne porcje. Zapamiętuję i polecam! =)

    Marta Karaś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martusiu, baaaardzo się cieszę, że smakowało :-) Jaglankę też bardzo lubię, to niezwykle wdzięczna kaszunia :P
      Polecam się na przyszłość :)

      Usuń