piątek, 20 marca 2015

Zapiekanka z czerwoną fasolką pod francuską pierzynką





Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 marchewka
  • 200g dyni
  • 250g swojskiego boczku
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 łyżeczka Vegety
Sos beszamelowy:
  • 25g masła
  • 25g mąki
  • 250g mleka
  • [szczypta soli, jeśli boczek nie jest słony]
  • ciasto francuskie


Cebulę pokroić w cieniutkie półtalarki, zeszklić na maśle klarowanym dodając łyżeczkę cukru.

Następnie chwilę poddusić marchewkę i dynię pokrojone w piórka.

Boczek pokroić w kosteczkę, wymieszać z cebulą, marchewką, dynią, odcedzoną fasolką i Vegetą.

Sos beszamelowy:

Z podanych składników przygotować sos - sposób przygotowania znajdziesz tu.


Wymieszać sos z mieszanką warzywno - boczkową, ułożyć w naczyniach żaroodpornych, przykryć ciastem francuskim i zapiec w piekarniku przez 40 min.


Smacznego!




6 komentarzy: