środa, 4 lutego 2015

Żeberka w miodzie III

Składniki:

  • 1,5kg źeberek
  • 3 łyżki miodu
  • olej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka pieprzu + dodatkowa porcja
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • woda



Żeberka pokroić na kawałki.

Z miodu, oleju, przyprawy uniwersalnej, pieprzu i czerwonej papryki przygotować marynatę.

Posmarować żeberka marynatą z każdej strony, włożyć do miski i dodać pozostałą marynatę - odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).


Przełożyć żeberka wraz z marynatą do garnka ciśnieniowego, oprószyć pieprzem i majerankiem, podlać niewielką ilością wody i gotować przez 12 min. od puszczenia pary.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym sosem, zapiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 190C.
[ok.  min]

Żeberka powinny być mięciutkie i łatwo odchodzić od kości.

Doskonale smakują z cukinią marynowaną.

Smacznego!

2 komentarze: