sobota, 7 lutego 2015

Szarlotka według Gordona Ramsaya

Dziś szarlotka oparta na przepisie Gordona Ramsaya - pyszna, soczysta i aromatyczna

Składniki:
ciasto:
  • 55g cukru pudru
  • 130g masła
  • 250g mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
nadzienie:
  • 1,5kg jabłek
  • 60g masła (najlepiej klarowanego)
  • 50g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 żółtko



Masło posiekać z cukrem, mąką i solą. Dodać jajko i wyrobić ciasto.

Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na min. 30 min.

Jabłka obrać, usunąć ogryzki i pokroić w niewielką kostkę.

Wymieszać z cukrem, cynamonem i gałką.

Masło mocno rozgrzać na patelni, wrzucić jabłka i podsmażyć przez ok. 5 min. Ostudzić.

Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować.

Jedną wyłożyć formę do tart tworząc bok wysoki na ok. 3 cm.

Wyłożyć wystudzone jabłka, przykryć drugą częścią ciasta - zlepić boki.

Wierzch lekko naciąć na środku, by para miała ujście, posmarować roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z odrobiną wody.

Upiec na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180C 
[ok. 40 min. grzanie góra-dół + 10 min. grzanie dół]

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba przepis ;) Lubię jak w szarlotce jest mnóstwo jabłek. Wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje pysznie zwłaszcza na ciepło :)

      Usuń
  2. wygląda bardzo smacznie:) tyle jabłek, mniam:)

    OdpowiedzUsuń