niedziela, 1 lutego 2015

Torcik migdałowy

Torcik migdałowy to doskonały sposób, by wykorzystać niezużyte białka 
(nadmiar białek mrożę)



Składniki:
ciasto - 3 placki:
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 220g migdałów
  • 120g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
krem:
  • 1 jajko
  • 60g cukru
  • 250g serka mascarpone
bita śmietana:
  • 600g śmietanki 30%
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru

  • kakao




Białka ubić z dodatkiem szczypty soli.

Migdały zmielić, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i olejkiem migdałowym.

Dodać białka - delikatnie wymieszać.

1/3 masy wylać do blaszki wyłożonej pergaminem, piec w temperaturze 180C przez ok. 16 min.
[sprawdzić patyczkiem - nie powinien się kleić, placek nie powinien być bardzo spieczony, gdyż będzie pękał]

Po upieczeniu, jeszcze ciepły placek ściągnąć z pergaminu.

Powtórzyć z pozostałym ciastem 
[razem 3 szt.]


Krem:

Jajko ubić z cukrem na puszystą, białą masę (ubijam w temperaturze 50C)

Stopniowo dodawać mascarpone tworząc gładką masę.
[nie ubijać zbyt długo, by masa nie nabrała za dużo powietrza]

Ułożyć pierwszy placek, wyłożyć na niego krem mascarpone i oprószyć kakao.

Przykryć drugim plackiem.

Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.

Rozsmarować 2/3 śmietany na drugim placku, oprószyć kakao i przykryć ostatnim plackiem.

Posmarować wierzch pozostałą śmietaną, prószyć kakao i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Prezentuje się bardzo apetycznie, połączenie migdałów i mascarpone musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, jestem pewna, że smakował bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń