środa, 5 lutego 2014

Mini serniczki

Słodkie kąski na ząb :)


Składniki:

  • 250g ciasta francuskiego (przepis tu)
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 40g cukru (można dać więcej, jeśli ktoś lubi słodkie wypieki)
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 330g twarogu sernikowego 
  • 20 g masła
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 15g mąki ziemniaczanej 




Z ciasta wykroić krążki o średnicy ok. 5-6cm, włożyć w papilotki dopasowane do formy do muffinek (24 szt.) 

Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić (średnio sztywna piana).

Do sera dodać roztopione i wystudzone masło, śmietankę, mąkę ziemniaczaną - wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem.

Dodać białka - delikatnie wymieszać.

Wlać masę do papilotek z ciastem francuskim, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C - piec 15min.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec ok. 40min.

Po wyjęciu z piekarnika wystudzić, następnie wstawić do lodówki.

Na wierzch nałożyć po łyżeczce konfitury malinowej lub wiśniowej.

Smacznego!

3 komentarze: