piątek, 14 czerwca 2013

Młoda kapusta z kiełbasą

Kapusta jest jednym z naszych ulubionych warzyw, a młoda w szczególności!

Jeszcze gorąca, parująca...



Składniki:
  • 1 młoda kapusta
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 100g pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego
  • 3 kiełbaski
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 bulion warzywny
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżka mąki
  • 100g śmietanki (np. 30%)

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę i kiełbasę pokroić w kosteczkę.

Kiełbaskę podsmażyć.

Wrzucić warzywa , kiełbasę, przecier i przyprawy do szybkowaru, podlać odrobiną wody - gotować 7min. od momentu puszczenia pary [w tradycyjnym garnku wydłużyć czas gotowania]


Dokładnie rozrobić mąkę w śmietance, wlać do kapusty, zagotować.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam młodą kapustę, zazwyczaj robię ją trochę inaczej, ale z chęcią wypróbuje ten przepis!:-)

    OdpowiedzUsuń