piątek, 7 czerwca 2013

Chałwowiec



Składniki:

Spód:
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 1 jajko 
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
  • 750g mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200g śmietany 30%
  • 4 jajka
  • 80g cukru 
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 200g chałwy waniliowej
  • 2 łyżki mąki

Polewa:
  • 200g śmietany 30%
  • 200g białej czekolady


Spód:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30min.

Rozwałkować ciasto, ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10min.


Masa:

Utrzeć mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Wbijamy po 1 jajku stale ubijając.

Dodać masło orzechowe, śmietanę i mąkę - wymieszać. 

Dodać pokruszoną chałwę - delikatnie wymieszać.

Wylać masę na podpieczony spód - piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez 60 min.

Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.



Polewa:

Śmietankę podgrzać do ok. 80C, rozpuścić w niej białą czekoladę połamaną na małe kawałki. 

Gdy polewa nieco przestygnie, polać ciasto i wstawić do lodówki.

Smacznego!

10 komentarzy: