niedziela, 9 grudnia 2012

Kurczak z butelki z chipsami ziemniaczanymi i marchwiowymi

Soczysty kurczak z chrupiącą skórką - czy trzeba dodatkowo zachwalać?

Składniki:
  • kurczak
  • przyprawa do kurczaka z cytryną i koperkiem
  • pieprz
  • oliwa
  • butelka
  • woda
Chipsy:
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • przyprawa uniwersalna (np. vegeta)
  • olej

Z przypraw i oliwy zrobić marynatę, nasmarować kurczaka - odstawić do lodówki.

Butelkę wypełnić do wysokości 3/4 wodą, nadziać kurczaka na butelkę, wstawić do naczynia żaroodpornego lub brytfanki.

Włożyć do nagrzanego do 190C piekarnika - piec ok. 60-70min (w zależności od kurczaka) od czasu do czasu podlewając sokami puszczonymi przez kurczaka.
Gdyby kurczak nie puścił zbyt wielu soków podlać odrobiną wody zmieszaną z oliwą.


Chipsy:

Ziemniaki i marchewkę obrać, poszatkować na cieniutkie plasterki.

Usmażyć na głębokim oleju - doprawić vegetą.

Smacznego!

6 komentarzy: