Soczysty kurczak z chrupiącą skórką - czy trzeba dodatkowo zachwalać?
Składniki:
- kurczak
- przyprawa do kurczaka z cytryną i koperkiem
- pieprz
- oliwa
- butelka
- woda
Chipsy:
- 2 duże ziemniaki
- 1 marchewka
- przyprawa uniwersalna (np. vegeta)
- olej
Z przypraw i oliwy zrobić marynatę, nasmarować kurczaka - odstawić do lodówki.
Butelkę wypełnić do wysokości 3/4 wodą, nadziać kurczaka na butelkę, wstawić do naczynia żaroodpornego lub brytfanki.
Włożyć do nagrzanego do 190C piekarnika - piec ok. 60-70min (w zależności od kurczaka) od czasu do czasu podlewając sokami puszczonymi przez kurczaka.
Gdyby kurczak nie puścił zbyt wielu soków podlać odrobiną wody zmieszaną z oliwą.
Chipsy:
Ziemniaki i marchewkę obrać, poszatkować na cieniutkie plasterki.
Usmażyć na głębokim oleju - doprawić vegetą.
Smacznego!
mniam! :)
OdpowiedzUsuń:-P
UsuńUwielbiam mieso z kurczaka. Twoj wyglada bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję!
UsuńCoś co Tygryski lubią najbardziej:):):):):):)
OdpowiedzUsuńOj Ty mój Tygrysku! :-)
Usuń