niedziela, 8 lutego 2015

Domowa Vegeta

Domowa Vegeta od dłuższego czasu gości w mojej kuchni - jest pyszna, aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa, bo z naturalnych składników. Zapach gotowego produktu, a także podczas przygotowywania jest nie do opisania!

Składniki: [z podanych składników wychodzi ok. 350g gotowej Vegety]
  • 1,5kg marchewki
  • 300g selera
  • 350g pietruszki
  • 150g białej części pora 
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • pęczek lubczyku
  • 15g suszonych grzybów
  • 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren ziea angielskiego
  • 4 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżeczki kurkumy


Warzywa obrać, umyć i  pokroić na małe kawałki, zioła posiekać.
(można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmiksować niezbyt miałko w malakserze, albo ostrugać obieraczką do warzyw)

Ułożyć cienką warstwę warzyw i ziół na pergaminie.


Latem najlepiej na świeżym powietrzu w cieniu; gdy pogoda nie sprzyja można użyć specjalnych suszarek do warzyw lub piekarnika.

Moja Vegeta tym razem suszona w uchylonym piekarniku  (na 4 blaszkach wstawionych jednocześnie) w temperaturze 50C (termoobieg).

Suszymy do czasu, gdy warzywa będą zupełnie suche, warto od czasu do czasu przemieszać.
[długość suszenia zależy od ilości wody w warzywach - u mnie tym razem proces zajął 10 godz]

Grzyby, pieprz, ziele angielskie i sól zmielić na proszek.

Dodać wysuszone warzywa (jeśli były ścierane na tarce lub obieraczką, zmiksować, ale nie na proszek).

Wymieszać z kurkumą.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Przepis skopiowałam i spróbuję ją zrobić, bo mi bardzo odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam! Nie jest tak słona, jak kupna Vegeta, ale to akurat zaleta :)

      Usuń