poniedziałek, 10 lutego 2014

Żytnie ciasteczka daktylowe







Wyjątkowe ciasteczka z nadzieniem daktylowym!




Składniki:
  • 300g daktyli bez pestek
  • 200g soku jabłkowego
  • 150g masła
  • 90g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

  • 130g mąki żytniej 
  • 130g mąki pszennej
  • 50g płatków owsianych (nie instant)
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego


Nadzienie:
Sok zagotować. Daktyle posiekać, wrzucić do soku - gotować aż daktyle zmiękną, a sok wyparuje.

Odstawić do wystudzenia, następnie zblendować.

Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i skórkę - nadal ucierać.

Pomieszać wszystkie sypkie składniki - dodawać porcjami do masła z cukrem i jajkiem naprzemiennie z musem jabłkowym - wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia [ok.2,5 godziny ; ciasto jest dość lepkie]

Ciasto podzielić na 3 części, każdą ułożyć na oprószonym mąką papierze do pieczenia, oprószyć wierzch i przykryć drugim kawałkiem papieru - rozwałkować na prostokąt.

Na każdym prostokącie (wzdłuż) ułożyć 'wałeczek' farszu - zawinąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 25min.

Po wyjęciu z piekarnika chwilkę przestudzić i jeszcze ciepłe pokroić na kawałki o szerokości ok 2-3cm.

Smacznego!




6 komentarzy: