środa, 19 lutego 2014

Wątróbka w cieście francuskim


Składniki:

  • 400g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 150g pieczarek
  • ciasto francuskie
  • pieprz
  • vegeta
  • opcjonalnie: żółty ser


W naczyniach żaroodpornych ułożyć płatek ciasta francuskiego (powinien wypełnić dno i boki).

Cebulkę, pieczarki i wątróbkę pokroić.

Poddusić cebulkę i pieczarki, dodać wątróbkę i krótką (!) chwilkę poddusić - doprawić.
[farsz nie powinien być suchy]

Przełożyć farsz do wcześniej przygotowanych foremek z ciastem (można posypać startym żółtym serem), przykryć drugim płatem ciasta francuskiego i skleić.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 min., następnie odwrócić i upiec z drugiej strony (10 min).

Smacznego!

1 komentarz: