sobota, 14 września 2013

Śmietanowiec

Prosty, szybki i bardzo smaczny!

Składniki: [średnia forma]
  • ciasto francuskie
  • 5 jajek
  • 300g gęstej śmietany 18%
  • 200g śmietanki 30%
  • 75g cukru
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • sok i skórka z połowy cytryny


Ciasto francuskie rozwałkować i rozłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.

Żółtka, cukier, obie śmietany, sok i skórki wymieszać.

Białka ubić - dodać do masy i delikatnie wymieszać rózgą.

Masę wylać na ciasto francuskie.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40-50min.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. taki jakby sernik, ale ze śmietanki :) pewnie bardzo kremowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest :) Bardzo delikatny i puszysty :)

      Usuń
  2. Wspaniale wygląda, widać że jest proste i jednocześnie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciacho!:) Wygląda jakby miało dwie warstwy kremowe. Czy tak jest rzeczywiście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacho jest proste, a pyszne :) Jeden z ulubieńców naszej rodziny :) Wierzchnia warstwa zawsze się zarumienia, więc środek jest mięciutki, kremowy, a wierzch nieco twardszy :)

      Usuń