poniedziałek, 10 września 2012

Cukiniowe leczo




Składniki:

  • 300g kiełbasy
  • 50g boczku
  • oliwa
  • 100g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1200g obranej cukinii
  • 100g czerwonej papryki
  • 300g pomidorów
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii


Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę - usmażyć na rumiano na oliwie.

Dodać cebulę i czosnek - chwilę poddusić.

Dodać cukinię pokrojoną w grubą kostkę, paprykę pokrojoną w cieniutkie plasterki, ziele i listek - poddusić ok. 5-10min.

Dodać pomidory pokrojone w kostkę i przyprawy - poddusić, aż warzywa będą miękkie (ok.10min.)

Ewentualnie doprawić do smaku.

[Leczo równie dobrze smakuje w wersji wegetariańskiej - bez boczku i kiełbasy]

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz