niedziela, 4 grudnia 2016

Sałatka śledziowa z groszkiem i ogórkiem


Składniki:
  • 200g filetów śledziowych a'la matjas w oleju
  • pół puszki groszku
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz (1-1,5 łyżeczki)
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Śledzie namoczyć w mleku (ok. 8 godz.), następnie pokroić na kawałki 2-3cm.

Groszek odsączyć z zalewy, ogórki drobno pokroić.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w grubą kostkę.

Majonez wymieszać z pieprzem, cukrem i szczyptą soli.

Wymieszać wszystkie składniki, dodać posiekany szczypiorek.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz