Składniki:
- 450g piersi z kurczaka
- 4 łyżeczki przyprawy gyros
- oliwa do smażenia
- biała część pora (ok. 10cm)
- małą puszka kukurydzy
- 450g świeżego ogórka
- sól
- pieprz
- 450g gęstej śmietany
- 2 czerwone cebule
- 4 jajka
Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć w przyprawie i usmażyć na złoto - osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, ostudzić.
Pora pokroić w cienkie półtalarki, sparzyć i ostudzić.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ogórka zetrzeć na grubych oczkach tarki - odstawić na 20-30min., następnie odcisnąć wodę, którą puści. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Cebulę drobniutko posiekać.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Ułożyć warstwy:
- kurczak
- por
- kukurydza
- sos śmietanowo - ogórkowy
- cebula
- jajka
Schłodzić przez godzinę przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz